Pasztörizálók

 

   →   Mosók, darálók
   →   Magozók-/passzírozók
   →   Víznyomásos prések, csomagprések, kosárprések, szalagprések
   →   Palack- és ban-in-box töltőgépek

 

Egyáltalán miért - és mi a pasztörizálás?

A kifogástalan nyersáruból frissen préselt és gyorsan feldolgozott nyerslevet is rövid időn belül megtámadják a mikroorganizmusok (gombák, élesztők, baktériumok). Ezért szükséges, hogy ezt a nyerslevet egy biztos és kíméletes kezeléssel tartóssá tegyük és konzerváljuk.

Alkoholmentes italokat az élelmiszertörvény szerint csak fizikális eljárással szabad tartóssá tenni. A tartósítás legelterjedtebb fajtája a termikus kezelés, hőkezelés.

A gyümölcslé, nektár annyira alacsony pH-értékkel rendelkezik, hogy 100°C fok alatti pasztőrözéssel tartósítható. A hőfok (legtöbbször 76°C – 80°C) és a hevítés időtartama a mikroorganizmusok/enzimek deaktiválási fokához igazodnak, 80°C fokos hőmérséklet felett növekvő negatív aromabeli változások állnak be (főtt- és karamell íz). Többnyire melegen letöltik, átfordítják és a minőségstabilizálás érdekében laza tárolással még csomagolás előtt visszahűtik.

Tömített üvegekbe és zacskókba töltik, ezek lezárásával védik meg a mikrobiológiai romlástól. Az idő múlásával a tárolás során megváltoznak a gyümölcsszínek és az aroma. Az alacsony tárolási hőmérséklet és a fényvédett tárolás lelassítják a minőségvesztést.

A helyesen pasztörizált lé hosszú hónapokig jelentős minőségvesztés nélkül eltartható.

 

SPEIDEL GYÜMÖLCSLÉTARTÁLY / PASZTÖRIZÁLÓ SZETT

Speidel gyümölcslétartály, pasztörizáló szett

Az úszófedeles tartály alkalmas gyümölcslevek tartósítószer nélküli tárolására, hőkezelésére. A tartályban akár hónapokig tárolhat gyümölcslevet, mustot anélkül, hogy az erjedéstől kellene tartania. Az úszófedélnek köszönhetően nem szükséges a tartályt teletölteni, hiszen a fedél úszik a lé tetején és minden egyes csapoláskor lejjebb süllyed, így igazodva a folyadék mennyiségéhez. A paraffin olaj garantálja az oxigéntől való teljes elzárást (feltöltésenként fél liter szükséges az úszófedél alá). A tartályból a folyadék szükség esetén palackokba tölthető, de bármikor csapolható belőle akár csak egy pohár gyümölcslét is.

ELŐNYÖK:

PASZTÖRIZÁLÁS
Közvetlenül a tartályban tudjuk elvégezni a 85-90°C-ra való melegítést a Speidel pasztőrszál segítségével. A sterilizálás akár félig töltött tartály esetén is elvégezhető. A szettben lévő hőmérővel időről-időre ellenőrizhető a folyadék hőmérséklete. A hőkezelés során érdemes a levet időnként megkeverni, hogy egyenletesen átmelegedjen mindenhol. A megfelelő hőkezelés során a mikroorganizmusok elpusztulnak, így a gyümölcslé a megromlás veszélye nélkül tárolható légmentesen zárt tartályban. 

 

VORAN PA90 ELEKTROMOS PASZTÖRIZÁLÓ

Voran elektromos pasztörizáló berendezés

Ez a pasztörizáló készülék egy rozsdamentes nyomásálló tartályból áll, amit a belső jelzésig vízzel kell megtölteni. Ez egy bajonett záras fedővel tömítetten záródik. A fedőbe van beépítve az elektromos fűtőcső és a csöves hőcserélő, amin keresztül a nyers lé folyik. Ideális esetben a nyers lé a puffer tartály lé bemenő ágán folyik be a mélyebben elhelyezett pasztörizáló készülékbe. A nyers lé az elektromos fűtés által felmelegített víztől kapja a hőt, ennek az az előnye, hogy az átfolyó lé nem melegedik túl. Ha a bekapcsolt fűtés közben a töltést leállítjuk, akkor a rendszer túlmelegedhet, ezért a fennálló túlnyomást a biztonsági szelep leszívja. Ha a rozsdamentes nyomásálló tartályban a vízszint alacsony, akkor a túlmelegedés védelem lekapcsolja a fűtést. A lé pasztörizálási hőmérséklete kizárólag a csővezetéken átfolyó lé mennyiség változtatásával szabályozható. A töltési hőmérsékletet egy egyszerű analóg hőmérő mutatja. Ez a hőmérő a lé színétől függetlenül működik.

 

VORAN PA180 ELEKTROMOS PASZTÖRIZÁLÓ ÉS TÖLTŐGÉP (BIB VAGY ÜVEGTÖLTŐ) 

Voran elektromos pasztöriáló és töltőgép

A PA 180 egy praktikus kombináció: egy gépen belül valósul meg a pasztörizálás és az üvegbe vagy bag-in-box-ba való töltés.

Előnyök

 

VORAN PA300E / PA300E AUTOMATA ELEKTROMOS PASZTÖRIZÁLÓ

Voran elektromos pasztőrberendezés

Elektromos pasztörizáló csöves hőcserélővel gyümölcs illetve zöldséglevek kíméletes tartósításához.

PA300 alapvető előnyei:

PA300E Automata előnyei:

 

VORAN KOMPAKT PASZTÖRBERENDEZÉSEK

Voran kompakt pasztőrberendezések

* Szükség esetén lemezes hőcserélővel is igényelhető.

Pasztőrözési folyamat menete:

Miután a feldolgozandó lé készen áll, a pasztőrberendezés üzemkész és a kívánt töltési hőmérséklet be van állítva, indítsa el a berendezést és a hőforrás felfűti a fűtő csőrendszert. Ha a rendszer hőmérséklete eléri a 80°C-t automatikusan bekapcsol a lé szivattyú, ami a levet a hő- cserélőn keresztül egy visszatérő ágon át a puffer tartályhoz pumpálja, amíg eléri a beállított töltési hőmérsékletet, a vezérlés a töltőszelepet a visszatérő ágról átkapcsolja töltési üzemmódra. A vezérlés teljesen automatikusan szabályozza a lé hőmérsékletet +/- 0,2°C-ról +/- 0,4°C-ig és modulálja szükség szerint a gázkazán teljesítményét. Abban az esetben, ha lé hőmérséklet a beállított töltési hőfok alá esik 1 °C fokkal, a vezérlés visszakapcsol a visszatérő ágra. A túltöltési biztonság feloldásakor a töltőgép puffer tartályában a vezérlés automata üzemmódban először a hőforrást készenléti állapotba kapcsolja, 5 perc múlva pedig leállítja. Folyamatos automata üzemmódban tehát többé nem szükséges a manuális szabályozás.