Az igazi tiroli gesztenyesütés!

Ki ne örülne az első ízletes sültgesztenyének vagyis Keschten-nek, ahogy Dél-Tirolban nevezik?
A legfinomabb vajjal, így teszi az őszt sokkal ínycsiklandozóbbá..
Ha jártál már Tirolban, akkor biztosan megtörtént már veled, hogy hazaérve még mindig érezted a pörkölt gesztenye kellemes ízét a szádban és azon tűnődtél, hogy tudnád te magad is elkészíteni.

Ehhez mindössze egy megfelelő gesztenye sütőre és a következő tippekre van szükséged!

  1. Válogatás: Helyezze a gesztenyéket egy nagy fazék langyos vízbe, és figyelje őket. A felszínen lebegő összes gesztenyét el lehet dobni, kukacosak. Általánosságban elmondható, hogy a friss gesztenye lényegesen nehezebb, mint a régi vagy kukacos gesztenyék. A rossz gesztenyék kiválogatásához össze is nyomhatjuk a gesztenyéket, és ha a gyümölcs és a héj között üreges részt érzünk, akkor a gesztenyék már nem ehetők, nyugodtan kidobhatjuk őket.
  2. Pihentetés: Hagyjuk a jó gesztenyéket kb. 30 percig a langyos vízben kihülni.
  3. Bemetszés: Éles késsel vagy gesztenyevágó segítségével vágja be a gesztenyét az domború oldalán, akár csak keresztben egy vágással, vagy egy „X-et is vághatunk” a héjába. A bemetszés fontos, hogy a gesztenyek nem robbanjanak szét, és később könnyebb hámozni is őket.
  4. Előkészítés: Helyezze a gesztenyesütőt egy nem gyúlékony felületre. Fa tüzeléses gesztenyesütőnel tüzifát használjon. A hamuajtóval tudja szabályozni a huzatot, a hő erősségét. Vagy használhatja a MultiGrill – elektromos gesztenyesütőt: 30 perc 220 Celsius fokon.
  5. A sütés: Süssük a tűzön a gesztenyéket egy megfelelő gesztenyesütő-serpenyőben körülbelül 20-30 percig. Ne felejtsd el forgatni a gesztenyét a sütés ideje alatt, néhány percenként rázzuk meg a gesztenyesütő-serpenyőt. Sütéskor a gesztenye héja elvékonyodik, ezért az első forgatás rázás előtt hosszabb időnek kell eltelnie (kb.10-15 perc – MultiGrill – elektromos gesztenyesütőnél). Később azonban egyre sűrűbben kell forgatnunk. Egészen addig sütjük amíg a gesztenye héja szétreped és jól látható lesz a gyümölcs. Fontos hogy ne hagyjuk megégni, mert azokon a helyeken megkeményedik a gesztenye.
  6. Pihentetés: Miután a gesztenyéket megsütöttük, tegyük egy fém edénybe, nedves ruhával fedjük le, és hagyjuk, hogy körülbelül 10 percig párologjanak. Ez megkönnyíti a későbbi héj eltávolítást.
  7. Élvezze az ízeket: És most eljutunk a legfontosabb lépéshez, mert most nyugodtan élvezheti a még mindig meleg gesztenyéket, a legjobb vajjal és finom pohár szőlőmusttal.

A gyumolcspres.hu-n megtalálja a megfelelő gesztenyesütőt és a gesztenye serpenyőt, valamint a szükséges kiegészítőket, hogy eredményes és finom legyen a sütés!